Jednymi z najbardziej ulubionych owoców są dla mnie borówki amerykańskie. Wyglądem przypominają zwykłe jagody, należą w końcu do tej samej rodziny, są jednak większe od nich, bardziej słodkie i soczyste. Bardzo lubię jeść je bez niczego, ale można też dodawać do deserów. Warto poznać ich cenne właściwości.
Borówka amerykańska, inaczej nazywana borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), przynoszą dla zdrowia ogrom korzyści, na co warto zwrócić uwagę. Na właściwości zdrowotne i lecznicze borówki amerykańskiej wpływ mają zawarte w tych owocach witaminy, składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze jak polifenole, antocyjany, garbniki, oraz fitostrogeny.
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej w 100 g.
- Wartość energetyczna - 57 kcal
- Indeks glikemiczny - IG 53
- Białko ogółem - 0.74 g
- Tłuszcz - 0.33 g
- Węglowodany - 14.49 g (w tym cukry proste 9.96 g)
- Błonnik - 2.4 g
- Witamina C - 9.7 mg
- Tiamina - 0.037 mg
- Ryboflawina - 0.0416 mg
- Niacyna - 0.418 mg
- Witamina B6 - 0.052 mg
- Kwas foliowy - 6 µg
- Witamina A - 54 IU
- Witamina E - 0.57 mg
- Witamina K - 19.3 µg
- Wapń – 6 mgr
- Żelazo - 0.28 mg
- Magnez - 6 mg
- Fosfor - 12 mg
- Potas - 77 mg
- Sód – 1 mg
- Cynk - 0.16 mg
Na podstawie licznych, nie kończących się badań oraz eksperymentów, dowiedziono ogromny wpływ na zdrowie tych owoców.
Zapobiegają otyłości oraz cukrzycy
Wpływ ma na to niska zawartość energetyczna. Na 100 g owoców przypada tylko 57 kcal. Niski indeks glikemiczny (IG - 53) sprawia, że mogą go spożywać osoby mające problemy z insulinoodpornością i cukrzycą typu 2.
Poprawiają wzrok
Borówkę amerykańską stosuje się do leczenia chorób oczu takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno jedli ją brytyjscy piloci z Royal Air Force w czasie drugiej wojny światowej w celu lepszego widzenia nocą.
Zapobiega nowotworom
Dzięki dużej zawartości fitostrogenu, blokuje działanie enzymów, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów hormonozależnych, między innymi nowotworów piersi. Podobnie działa zawarty w tych owocach kwas elagowy.
Poprawia pamięć
Na poprawę procesu zapamiętywania mają wpływ zawarte w borówkach flawonoidy, które dzięki usprawnianiu komunikacji między komórkami, naprawy połączeń w mózgu i stymulowaniu regeneracji neuronów odwracają powstałe z wiekiem ubytki pamięci.
Wspomaga pracę układu pokarmowego
Zawierają działające antybakteryjne garbniki, które niszczą między innymi szkodliwe szczepy bakterii E. Coli. Błonnik i antyoksydanty natomiast usuwają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii.
Zapobiegają marskości wątroby
Jedna z odmian borówki amerykańskiej (borówka rózgowata - V. Ashei) dzięki zawartości proantocyjanidyny, która występuje w liściach,hamuje replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, dzięki czemu zapobiegają marskości wątroby, działają również ochronnie na komórki wątroby (hepatocyty).
Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu
Wpływ na to mają zawarte w borówkach antocyjany, które należą do grupy flawonoidów.
Zapobiegają miażdżycy tętnic, zmniejszają ryzyko zawału serca
Zawartość antyoksydantów zapobiega nadmiernemu utlenianiu cholesterolu LDL, dzięki czemu chroni układ krwionośny przed zmianami miażdżycowymi, a także przed ryzykiem wystąpienia zawału serca.
Zapobiegają infekcjom dróg moczowych
Są bardzo blisko spokrewnione z żurawiną.
Wspomagają regenerację mięśni
Uważa się, że borówki mogą zmniejszyć uszkodzenia mięśni po intensywnym wysiłku, ale do tego efektu potrzebne są jeszcze pogłębione badania kliniczne.
Korzystajmy więc z właściwości tego superowocu i cieszmy się nimi, póki są dostępne. Można je jeść do woli jako same owoce, zamrażać i przetwarzać na zimę na soki czy konfitury. W jakiej postaci lubicie je najbardziej?
Miłego weekendu! ☀️
No to rzeczywiście warto, nie wiedziałam o tym.
OdpowiedzUsuńSame zalety. Dobrze, że mam pomrożone z 5 kilogramów , udało się kupić w dobrej cenie od rolnika.
OdpowiedzUsuńUwielbiam borówki i jem ich bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o takich właściwościach borówek, ale bardzo lubię borówki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
I love blueberries :-D
OdpowiedzUsuńSporo ostatnio słyszę na temat tych niesamowitych owoców. Sama podjadam boróweczki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię borówki amerykańskie. Latem bardzo dużo ich jem bo są nasze polskie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńUcieszyłam się też jak usłyszałam że borówki można mrozić :)
Już mam zapasy na zimę :)
Pozdrawiam
Samo dobro! Mus jeść:))
OdpowiedzUsuńBardzo uzyteczny wpis, swietny. Teraz bede jesc wiecej borowek :) Jesc i jesc. Ostatnio, gdy bylam z corkami w Gorcach zbieralysmy jagody i jadlysmy garsciami. Latem robie kojtajle borowkowo malinowe, dodaje tez banana.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te borówki, wolę je od leśnych.
OdpowiedzUsuńPewnie, że jem :) mniami
OdpowiedzUsuń