Miód dla zdrowia i urody
Jesień i zima to nie tylko intensywny okres przygotowań do świąt, ale też czas przeziębień, dzięki czemu częściej sięgamy po miód. Służy on jednak nie tylko do leczenia przeziębień, czy do wypieków. Miód ma jeszcze mnóstwo innych zastosowań, także w kosmetyce. Dlaczego warto z niego korzystać?
Miód jest to produkt naturalnie czysty i bezpieczny pod względem biologicznym i chemicznym. Pszczoły jako owady szczególnie wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia, gdy natrafiają na zanieczyszczony nektar (np. pochodzący z chemicznie pryskanych roślin) giną.
W swoim składzie zawiera mnóstwo różnorodnych pyłków, dzięki czemu działa uodparniająco. Przy już występujących alergiach warto jednak wziąć je pod uwagę.
Miód zawiera tak samo jak cukier mnóstwo kalorii, dlatego nie sprzyja odchudzaniu, natomiast występujące w jego składzie cukry proste, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, są przetwarzane w energię, lub jako glikogen są odkładane w wątrobie, gdzie biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu, czy nikotyny, chronią również organizm przed zanieczyszczeniami środowiska.
Oprócz cukrów prostych miód zawiera także mnóstwo cennych składników, przez co jest bardzo ceniony za właściwości zdrowotne. Leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, leczy choroby wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy i działa nasennie, a jednocześnie pobudza do pracy szare komórki. Nie wszyscy o tym wiemy, że miód również przyspiesza gojenie się ran. Nie każdy miód jest taki sam. Ze względu na jego pochodzenie, warto wiedzieć, który miód na jakie dolegliwości się przyda.
MIÓD AKACJOWY
Zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony, glikozydy. Wyróżnia się bardzo jasną niemal przezroczystym kolorem, bardzo wolno się krystalizuje. Przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, a także wspomaga trawienie. Wykorzystuje się go również przy chorobach nerek oraz dróg moczowych. Miód ten posiada również działanie bakteriobójcze i moczopędne.
MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Trudno jest pomylić ten miód z jego inną odmianą. Jego ciemny bursztynowy kolor i płynna konsystencja po skrystalizowaniu żywcem przypominają herbatę. Miód ten łatwo rozpoznaje się po ostrym, lekko cierpkim smaku. Jako znany na całym świecie ze względu na zawartość wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, polecany jest między innymi przy leczeniu na przykład miadżycy. Rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne działa również na przyspieszenie gojenia się ran. Bogata zawartość magnezu pomaga pozwala koić skołatane nerwy. Miód gryczany działa pozytywnie również na pamięć.
MIÓD LIPOWY
Miód lipowy jak nazwa wskazuje pochodzi z kwiatów lipy. Kolor jego jest jasnożółty, smak natomiast ostry z posmakiem lipy. Wspomaga leczenie przeziębień i grypy. Działa antybakteryjne, przeciwgorączkowo a także przeciwkaszlowo. Miód ten łagodzi również stres, reguluje sen oraz ciśnienie krwi.
MIÓD RZEPAKOWY
Miód ten pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku. Jest słodki, ale wyróżnia się gorzkawą nutą, oraz słodkawą barwą. Zawiera olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy oraz dużą ilość glukozy, która przydaje się do regeneracji w stanach wyczerpania organizmu. Szybko się krystalizuje, w wyniku czego osiąga niemal biały kolor. Miód ten jest łagodny dla wątroby, zmniejsza odczyn zapalny przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, ma również właściwości detoksykacyjne. Stosuje się go także przy chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, także przy stanach zapalnych układu moczowego. Działa również antyseptycznie, dzięki czemu przyśpiesza gojenie się ran oraz chroni przed zakażeniem.
MIÓD SPADZIOWY
Miód ten powstaje ze spadzi, jego źródłem są drzewa i krzewy jak jodła, sosna, świerk, dąb, modrzew lipa, klon, brzoza, wierzba, głóg... Jego smak jest gorzkawy a kolor zielonkawy. Miód ten jest najmniej słodki ze wszystkich miodów. Ma on działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, stosowany jest również do produkcji syropów wykrztuśnych.
MIÓD WRZOSOWY
Miód wrzosowy pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu. Barwę ma ciemnobrunatną, natomiast skrystalizowany jest pomarańczowy. Smak jego jest ostry i gorzki. Wykorzystywany jest przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, leczy zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na działanie antyseptyczne leczy również choroby jamy ustnej.
MIÓD WIELOKWIATOWY
Pozyskiwany z letnich kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu. Jest żółty, a po skrystalizowaniu ciemnieje na ciemnobrunatną barwę. Miód wielokwiatowy jest bardzo słodki, dzięki czemu można użyć go mniej. Wykorzystuje się go przy leczeniu anemii, zapaleniu gardła, przeziębieniach, chorobach serca, reguluje ciśnienie krwi, pomaga również przy alergiach, oprócz tego zwalcza uczucie zmęczenia.
ZASTOSOWANIE MIODU W PIELĘGNACJI SKÓRY I WŁOSÓW
Oprócz właściwości leczniczych miód ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry bez względu na jej rodzaj. Nie znaczy to jednak, że nie potrafi uczulać, dlatego warto przed jego zastosowaniem wykonać próbę alergiczną na wewnętrznej części nadgarstka lub za uchem. Miód można też wykorzystać w maskach na włosy. Oto kilka prostych sposobów, które można modyfikować według własnych potrzeb i upodobań:
- Trądzik i stany zapalne skóry: nałożyć punktowo na zmiany skórne niewielką ilość miodu na ok. 20 minut. Można też następnie przykryć to miejsce plaster. Następnie zdejmujemy i przemywamy skórę chłodną wodą.
- Dla pięknych ust: wygładzi spierzchnięte usta jeśli do łyżeczki miodu dodamy 2 krople witaminy E, kilka kropel oleju np. kokosowego i kilka kropel cytryny.
- Maseczka nawilżająca do twarzy: wymieszaj dwie łyżki miodu z kilkoma łyzkami mleka lub jogurtu, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut. Następnie zmyj ciepłą wodą.
- Peeling do ciała: do jeszcze ciepłych fusów od kawy dodaj kilka łyżek miodu i dobrze wymieszaj. Następnie nakładaj na wilgotne ciało, masuj przez kilka minut, po czym umyj ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego mydła. Tak przygotowany peeling nie tylko wygładzi, ale też wspomoże leczenie cellulitu.
- Na zdrowe włosy: zmieszaj kilka łyżek miodu zmieszaj z ulubionym olejem, dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj, następnie nałóż na włosy. Po 30 minutach umyj włosy.
Kupując miód, dbamy nie tylko o nasze zdrowie i urodę, ale wspieramy również istnienie pasiek a tym samym życia pszczół, także naszego środowiska. Nie zapominajmy o tym! Macie jeszcze jakieś pomysły na spożywanie miodu?
Pozdrawiam cieplutko 🌞
Uwielbiam miód, zarówno w posiłkach jak i pielęgnacji. Na włosy jeszcze nie próbowałam, najwyższy czas to zmienić. :)
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze nie próbowałam na włosach :)
UsuńJa nie przepadam za miodem ( nie lubię go na kanapkach, twarogu itp) ale w herbacie, ciastach i jako dodatek do peelingu tak :)
OdpowiedzUsuńSłodkiej herbaty nie cierpię, reszta może być ;)
UsuńUwielbiam miód. Jem go przez cały rok.
OdpowiedzUsuńFajnie :)
UsuńMiody mają dużą prozdrowotną moc, każdy pomaga w innym schorzeniu. Ja najbardziej lubię miód akacjowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Też uwielbiam :)
UsuńOh I love the honey
OdpowiedzUsuńThe properties are amazing
:)
UsuńDo herbatki <3
OdpowiedzUsuńZwłaszcza na przeziębienie :)
UsuńWłasnie czytałam, że miód dodany do henny, pięknie nawilża włosy:)
OdpowiedzUsuńJeszcze wypróbuję, bo zaczęłam hennową przygodę.
Na twarz kiedyś stosowałam często. No i miód, to najłatwiejsza maseczka na usta:))
Świetne zestawienie Dorotka!
Henny nie stosuję, ale zapamiętam :)
UsuńBardzo lubię miód, pod różną postacią i jako dodatek do herbaty, do koktajlu, jak i na kanapce, w cieście :)
OdpowiedzUsuńJa lubiłam dodawać kiedyś miodu wielokwiatowego do serka naturalnego. :)
OdpowiedzUsuńTeż mi smakuje ;)
Usuńuwielbiam spadź iglastą i grykę, dwa moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńSuper, mają świetne smaki :)
UsuńBardzo lubię miodek :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód. Stosuję go w zasadzie tylko w kuchni, no bo herbatka i ciasto od razu nabierają głębi smaku jak tylko doda się miodu :) Na skórę jeszcze nie stosowałam, koniecznie musze spróbować :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
To prawda :) Również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam akacjowy i lipowy, ciągle go zjadam, efektu przytycia nie widzę. Chętnie wypróbuję go także w pielęgnacji np. na usta.
OdpowiedzUsuńTeż wolę zjeść niż pić z czymkolwiek :)
UsuńW tym roku zaopatrzyłam się w dość poważne zapasy miodu. Akurat znajoma z pracy ma pszczoły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Super :)
UsuńMoje włosy bardzo lubią miód z połączeniu z cytryną :) Sama czasami lubię sobie pojeść miodziku :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten sposób na włosy :)
UsuńUwielbiam miód :) Miód naprawdę jest uniwersalny :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńMiód u nas jest zawsze, cały rok na okrągło. Często piję herbatę z miodem :) Lubię też ciepłe piwo z miodem ;)
OdpowiedzUsuńPiwa z miodem jeszcze nie piłam :)
UsuńUwielbiam miód, najczęściej w pielęgnacji wykorzystuje go do maseczek i właśnie pielęgnacji ust :D
OdpowiedzUsuńSuper :) Dlatego tak pięknie wyglądasz :)
UsuńJesienią i zimą używam miodu do słodzenia herbaty. W pielęgnacji z miodu robiłam peeling do ust
OdpowiedzUsuńDo ust jest fantastyczny, z herbatą też :)
UsuńU mnie miód jest głównie do słodzenia herbaty i podzielę się czymś, o czym niedawno się dowiedziałam - miód traci właściwości w wysokiej temperaturze, najlepiej go dodawać gdy herbata ma około 35 stopni Celsjusza, czyli tyle, ile zazwyczaj panuje w ulu. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie słodzę herbaty w ogóle, a już w ogóle zimna i słodka herbata jest nie do przełknięcia, nawet do ust bym nie wzięła :D
UsuńW domu mam cały czas miód. Nawet kawę lubię z miodem :)
OdpowiedzUsuńKawy to ja niczym nie profanuję, piję czarną bez słodzenia :D
UsuńUwielbiam miód do herbaty. Zazwyczaj szkoda mi go używać do pielęgnacji skóry czy włosów.
OdpowiedzUsuńDlaczego szkoda? Uważasz, że skórą i włosy nie zasługują na nic dobrego?
UsuńGryka i spadź to moje ulubione miody. Smak gryki okreslilabym bardziej jako gorzkawy niż cierpki ale to indywidualne odczucia. Ja czasem miodkiem usta smaruję,na buzię nie nakładam bo mi podrażnia - czyżby uczulenie na propolis? Jeść mogę normalnie z tym że muszę uważać bo Miodek to naturalny sposób....no może przeczyscic.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe miody <3
OdpowiedzUsuńJa tak samo <3
UsuńNie wiedziałam, ze miód ma właściwości detoksykujące, warto wiedzieć! Co do kosmetyków, używałam nieraz do ust, albo do włosów, ale spróbuję tez tego sposobu na trądzik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ten pomysł z trądzikiem znalazłam w internecie, sama jestem bardzo ciekawa ;)
UsuńZa miodem nie przepadam no chyba, że w celach kosmetycznych za to mój mąż miód je do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńJa mam akurat odwrotnie. Lubię go, jest zdrowy, natomiast w kosmetykach różnie :)
UsuńNie będę zbyt oryginalna... uwielbiam miód. Każdy , akacjowy , wrzosowy.
OdpowiedzUsuńJa tak samo :D
UsuńNie przypuszczałam, że miód ma tyle zastosowań. Lubię rzepakowy i spadziowy. Często dodaję go do żeberek, żurawiny i sałatek.
OdpowiedzUsuńTo brzmi mega apetycznie, koniecznie chcę to wypróbować <3
Usuń